"vergi Düzenlemeleri Kapsaminda Enflasyon Düzeltmesi, Konulu Eğitim Semineri, Yoğun İlgi Gördü

Çorlu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Odası ile SÜRGEM-TÜRMOB işbirliğiyle düzenlenen ve 07 Aralık 2023 Perşembe Günü saat 10.00'da gerçekleştirilen "Vergi Düzenlemeleri Kapsamında Enflasyon Düzeltmesi" konulu eğitim semineri, yoğun ilgi gördü. SÜRGEM-TÜRMOB Eğitmeni Sayın Sabiha Turgut Genç'in konuşmacı olarak katıldığı eğitim seminerini; 165'i kayıt yaptıran Oda Üyemiz olmak üzere, onlarca stajyer ve muhasebe çalışanı birlikte takip etti.

            Sunuculuğunu Oda'mız Yönetim Kurulu Sekreteri Sayın Burcu Bayındır'ın üstlendiği eğitim seminerinin açılış konuşmasını, Yönetim Kurulu Başkanı'mız Sayın Ayşe Eroğlu gerçekleştirdi. Sayın Eroğlu, yaptığı açılış konuşmasında, "Değerli konuklarımız, sizleri Çorlu SMMM Odası adına sevgi ve saygıyla selamlıyorum. "Vergi Düzenlemeleri Kapsamında Enflasyon Düzeltmesi" konulu eğitim seminerine, hepiniz hoş geldiniz.

Değerli meslektaşlarım, öncelikle şunu belirtmek isterim ki TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen ve kabul edilen, ancak kanun teklifi henüz yasalaşmayan "Bazı Kanun ve Kanun Kapsamında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 30, 32 ve 33'üncü maddelerinde KDV sistematiğine aykırı bir şekilde tevkifata tabi işlem uygulanan durumlarda, alıcıların tevkif ettikleri KDV'yi indirebilmesi için ödeme şartı getirilmektedir. Bununla birlikte kesinti yapmakla sorumlu olanların; KDV tutarında indirim yapabilmek için 2 No'lu KDV Beyannamelerini, vergilendirme dönemini takip eden ayın 21'inci günü akşamına kadar vermeleri ve 23'üncü günü akşamına kadar da ödeme yapmaları konusunda düzenlemeler yapılmaktadır. Bu düzenlemelerin, muhasebe işlemlerini yürüten biz meslek mensuplarına, her tevkifata ait ödeme işlemini ayrı ayrı takip etme yükümlülüğü doğuracağı için zaten var olan iş yükümüzü daha da artıracağı sebebiyle teklifin geri çekilmesi için birliğimiz ile diyalog halindeyiz.

Ekonomik krizin getirdiği yüksek enflasyon sonucunda "Enflasyon Muhasebesi" konusu 20 yıl sonra tekrar gündemimize gelmiştir. O günleri hatırlayanların, 2004 yılında TÜRMOB'un hazırladığı cd ile düzeltmeleri yaptığımız, gözlerinin önüne gelmiştir. Yine 2024 yılında, TÜRMOB'un enflasyon muhasebesi ile ilgili Luca üzerinden hazırladığı bir enflasyon muhasebesi programı sayesinde, e-Birlik üzerinden de ücretsiz bir şekilde tüm meslektaşlarımızın kullanımına sunacağını buradan söylemek istiyorum. Buna ilave olarak, mükelleflere uygulayacağımız enflasyon muhasebesi ile ilgili bir ücret tarifesi de talep ediyoruz.

Değerli meslektaşlarım, enflasyon muhasebesi ile ilgili uygulamanın mali tablolar üzerinde çok büyük etki yaratacağını biliyoruz. Stokunu ve duran varlığını yabancı kaynaklarla finanse eden kurumlar, 01 Ocak 2024'ten itibaren ciddi vergi yükleri ile karşı karşıya kalacaklar. Öz kaynağı güçlü olan işletmelerde vergiler az olacak. Zaten tüm bunları, birazdan detaylı bir şekilde eğitmenimizden dinleyeceğiz.

Sevgili meslektaşlarım, eğitim ile ilgili çalışmalara devam ediyoruz. 14 Aralık'ta "Adli Muhasebe ve Hile Denetimi" konulu eğitim seminerimiz olacaktır. Duyurular, sizlere geçilecektir. Sonuç olarak bizler, 'Birlikte Yöneten Oda' anlayışıyla yolumuza devam ediyoruz. Ayrıca her türlü önerinize, eleştirinize, talebinize açık olduğumuzu da belirtmek istiyorum. Son olarak sözlerime burada son verirken, seminerimizin siz değerli üyelerimize katkılar sunmasını temenni ediyor, sizleri saygı ve sevgi ile tekrar selamlıyorum." ifadelerine yer verdi.

Oda'mız Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ayşe Eroğlu'nun gerçekleştirdiği açılış konuşmasının ardından, İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Erol Demirel ile Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği Sürekli Mesleki Geliştirme Eğitimi Merkezi (SÜRGEM) Merkez Yönetim Kurulu Sekreteri Sayın Ziya Disanlı da birer konuşma yaptılar.

Protokol konuşmalarının ardından kürsüye gelen SÜRGEM-TÜRMOB Eğitmeni Sayın Sabiha Turgut Genç; "Yasal Düzenleme", "Temel Kavramlar", "2023 Yılı Uygulama Esasları", "Bilanço Hesaplarının Düzeltilmesi" ve "Hazırlık Sürecinde Yapılması Gerekenler" alt konu başlıkları dâhilinde detaylı bilgilendirmelerde bulundu. "Vergi Düzenlemeleri Kapsamında Enflasyon Düzeltmesi" konulu eğitim semineri, saat 13.00 sularında sona erdi.

Diğer Paylaşımlar